Vitamin B5 – Pantotensyra

I gruppen med olika livsnödvändiga B-vitaminer finns bland annat den som kallas för vitamin B5. Detta vitamin går också under benämningen pantotensyra. Liksom övriga B-vitaminer är även vitamin B5 en vattenlöslig sådan vilket betyder att en viss del av vitaminen kommer att förstöras i råvarorna då de tillagas genom uppvärmning och kokning. Dock återstår fortfarande en betydande del så att du kan vara säker på att du får i dig vitaminen B5 varje dag.

Vitamin B5 finns i

Likt de flesta andra vitaminer som vi är i behov av varje dag för att vår kropp ska kunna fungera så bra som möjligt får du i dig en betydande del vitamin B5 genom din kost. Vitamin B5 återfinns i de allra flesta livsmedel som finns vilket innebär att du kan vara säker på att du får i dig det rekommenderade intaget med en varierad kost.

Pantotensyra finns bland annat i inälvsmat så som lever men även i andra livsmedel som kommer från djurriket. Vitaminen finns också i olika fullkornsprodukter, vetekli, avokado, baljväxter, torrjäst, nötter, bananer, sirap, tomater, mjölk med mera. Dessutom påstås det att vi producerar en viss del av pantotensyran på egen hand inne i kroppen.

Vitamin B5 är viktigt

Precis som de andra B-vitaminerna fyller vitamin B5 flera olika viktiga funktioner i kroppen. Just vitamin B5 är till exempel nödvändigt för att kroppen ska kunna omsätta aminosyror, kolhydrater och fett. Pantotensyran har också i uppgift att stabilisera blodsockret samt förebygga inflammationer. Även nervsystemet och immunförsvaret är i behov av vitamin B5 eftersom detta också fungerar som en antioxidant.

Kroppen behöver också pantotensyra för att cellväxten ska fungera optimalt och vitaminen skyddar också ditt hår och din hud från skador och klåda genom att helt enkelt återfukta. Enligt en studie utförd av Lit-Hung Leung påstås att vitamin B5 ska kunna användas för att behandla hudproblem så som akne, fet hy, pormaskar och finnar i och med att det påstås att just vitamin B5 har effekten att produktionen av talg minskar. I dag kan du prova på att köpa speciella tabletter med vitamin B5 som sägs fungera mot just finnar och dålig hy. Dock behövs fler studier för att verkligen bevisa huruvida vitamin B5 motverkar akne eller inte.

Andra viktiga egenskaper som pantotensyra har är att den bland annat minskar kolesterolhalten i blodet och hjälper levern med sin avgiftningsförmåga.

Brist på vitamin B5

Det är väldigt ovanligt att lida av brist på vitamin B5. Men om du skulle drabbas så finns det flera olika symptom som fungerar som varningsklockor. Lider du av lindrig brist kan du känna dig trött, illamående och få ont i magen. Du kan också få lågt blodtryck, lägre tolerans mot socker samt få ont i lederna. I ett par enstaka fall har det bidragit till mer allvarliga konsekvenser så som att binjurens funktion blivit sämre. Dessa symptom har bland annat kunnat ses på krigsfångar förr.

Överdosering

Som vanligt gäller det att försöka få i sig den rekommenderade dagliga dosen av alla de olika vitaminerna som finns. Varken mer eller mindre. När det gäller vitamin B5 finns det inte några direkt kända symptom som visar sig om du skulle få i dig för mycket av den. Det är med andra ord väldigt ovanligt att du lyckas överdosera pantotensyra. Dock kan du eventuellt irritera tarmsystemet med ett alltför stort intag vilket kan leda till att du drabbas av diarré.

Rekommenderat dagligt intag

Det finns alltid ett rekommenderat dagligt intag av vad det är vi behöver få i oss för att kroppen ska fungera optimalt och normalt. Hur stora doser vi behöver av olika vitaminer skiljer sig åt bland annat beroende på åldern och könet. För vitamin B5 finns det rekommendationer som lyder att män bör få i sig ungefär 18 mg per dag medan kvinnor bör få i sig mellan 14 – 15 mg om dagen. Dock ska gravida kvinnor få i sig ungefär 17 mg per dag medan de kvinnor som ammar ska få i sig ungefär 20 mg om dagen.