Vitamin C – Askorbinsyra

För att vi ska må bra och för att kroppen ska fungera optimalt behöver vi få i oss en dos C-vitamin varje dag. C-vitamin kan även benämnas som askorbinsyra och fungerar som en antioxidant och är dessutom en organisk syra. Eftersom vi inte producerar något eget C-vitamin i kroppen är det väldigt viktigt att tillgodogöra sig dagsbehovet med vitaminet genom kosten. C-vitamin är dessutom ett vattenlösligt vitamin och därmed är det värmekänsligt vilket innebär att askorbinsyran bryts ner vid uppvärmning.

Vitamin C finns i

C-vitamin är förmodligen ett vitamin som de flesta förknippar med apelsiner. Men faktum är att det inte är den enda källan till att du ska kunna få i dig askorbinsyra, även om det är en väldigt bra och innehållsrik sådan. Förutom apelsin återfinns rikt med C-vitamin i bland annat nypon, frukt och bär, nässlor, chilipeppar, juice, vinbär, paprika, jordgubbar, citrusfrukter och spenat. Även kål och baljväxter innehåller C-vitamin.

Askorbinsyra är ett vitamin som syntetiseras ur glukos som många växter och djur är kapabla till. Dock har människan och ett antal djur en enzymdefekt som påverkar produktionen av C-vitamin. På grund av detta kan vi inte tillverka C-vitamin på egen hand i kroppen varpå vi måste få i oss vitaminet via kosten.

Vitamin C är viktigt

Det finns flera olika anledningar till att vi behöver få i oss askorbinsyra eftersom detta vitamin påverkar flera funktioner i kroppen. Till att börja med är detta som sagt en organisk syra och en antioxidant. C-vitamin är också bra för att avgifta kroppen från toxiner.

Du behöver också C-vitamin för att immunförsvaret skall fungera och det har även en effekt som motverkar förkylningar och infektioner. Askorbinsyra har också antiinflammatoriska egenskaper. Andra områden som vitamin C påverkar är kollagentillverkningen och kroppens förmåga att ta upp järn. Askorbinsyra är också viktigt för blodkärlen, tänderna, benstommen och huden.

Även fettförbränningen förbättras och levern och njurarna är också i behov av vitaminet. Bindvävens omsättning är också i behov av C-vitamin. Med andra ord är detta ett vitamin som påverkar flera olika viktiga processer i kroppen. Förutom ovanstående nämnda hjälper C-vitamin bland annat också till att hålla en viss balans i hjärnans kemi så att vi minskar risken för depression.

Brist på vitamin C

Eftersom vår kropp inte tillverkar askorbinsyra av sig själv är det förstås viktigt att vara noga med det dagliga intaget för att du inte ska börja lida brist på C-vitamin. Du kan lida av lindrig brist på askorbinsyra vilket visar sig genom en rad olika symptom. Det kan röra sig om att du blir förkyld, drabbas av infektioner, blir trött och lättretad, du känner dig svag i musklerna och om du får ett sår läker det sämre. Lindrig brist på askorbinsyra kan även innebära att du drabbas av depression och blödande tandkött som i sin tur kan innebära att du drabbas av tandlossning också. På grund av de små depåerna med C-vitamin vi har i kroppen kommer de att vara helt slut efter mellan 60 och 100 dagar.

Skulle du dessvärre inte fylla på lagret med C-vitamin så att bristen blir allvarlig kan du insjukna i skörbjugg. Symptom på skörbjugg innebär också blödningar i tandköttet och tandlossning vilket gör det omöjligt att tugga maten. Du kan även lida av små blödningar vid hårsäckarna och vid svåra fall av skörbjugg kan det leda till att musklerna förtvinar, du blir förstoppad och är extremt trött.

Överdosering

Det är väldigt ovanligt att överdosera C-vitamin. Detta beror bland annat på att detta är ett vattenlösligt vitamin vilket betyder att överskottet med askorbinsyra lämnar kroppen i samband med urintömning. Dock kan det leda till att njursten bildas lättare om du överdoserar askorbinsyra under en längre period och du kan även lida av diarré.

Rekommenderat dagligt intag

Liksom för de flesta andra vitaminer finns det också ett rekommenderat dagligt intag när det gäller C-vitamin. Genom att följa de rekommendationer som finns minskar du risken att drabbas av brist på askorbinsyra. Och för att du ska kunna undvika sjukdomen skörbjugg behöver du åtminstone få i dig 10 mg per dag.

För vuxna män och kvinnor rekommenderas ett dagligt intag på 75 mg per dag. Gravida kvinnor bör däremot öka intaget till 85 mg om dagen och ammande kvinnor bör få i sig ungefär 100 mg om dagen. Barn ska helst få i sig mellan 30 och 50 mg per dag.

Vill du vara helt på den säkra sidan med att du får i dig tillräckligt mycket C-vitamin varje dag kan du köpa tillskott med askorbinsyra via apoteket eller olika hälsokostbutiker i form av till exempel brustabletter.