Fettlösliga vitaminer

För att vår kropp ska fungera optimalt behöver vi bland annat få i oss en rad olika vitaminer. Dessa är livsnödvändiga och skulle vi lida brist på något vitamin är kroppen inte särskilt sen med att säga ifrån. Vitaminerna är nämligen väsentliga delar i flera olika processer i kroppen.
Det finns som bekant flera olika vitaminer och de har alla olika uppgifter i kroppen. Vissa kan våra kroppar producera på egen hand, till viss del, medan andra måste tillföras via kosten. Vitaminer är nämligen ett organiskt ämne som alla levande organismer är i behov av för att kunna leva. Utan vitaminer drabbas vi alltså av bristsjukdomar som varierar beroende på vilket vitamin vi lider brist på. Olika organismer behöver olika ämnen som intar formen av vitaminer. För människan handlar det om tretton ämnen som är vitaminer och dessa delas in i två olika fack. De är antingen vattenlösliga eller fettlösliga.

Flera skillnader

Från början var det främst kemister som valde att dela in vitaminerna i vattenlösliga respektive fettlösliga beroende på hur de olika ämnena tillverkades. Vitaminmolekylen kunde nämligen vara antingen mer eller mindre fettliknande. Den egenskapen är också det som har hjälpt till att avslöja vilken eller vilka funktioner de olika vitaminerna har i kroppen.

En väsentlig skillnad mellan fettlösliga och vattenlösliga vitaminer är att kroppen har möjlighet att lagra överskottet av förstnämnda vitamingrupp i kroppsfettet medan överskottet av sistnämnda vitamingrupp åker ur kroppen via urinen.

Fyra vitaminer

I gruppen med så kallade fettlösliga vitaminer återfinns A, D, E och K-vitaminer. Dessa får du i dig via kosten via olika fetare livsmedel. Till att börja med har du A-vitamin som är ett nödvändigt vitamin för att våra ögon och vår syn ska kunna fungera. Detta vitamin har även flera väsentliga funktioner så som att det bland annat hjälper till att skydda huden och slemhinnorna. A-vitamin får du i dig via bland annat fisk, berikade mejeriprodukter, olja, smör och ägg.

D-vitamin är viktigt för vårt skelett på grund av att detta vitamin hjälper till att justera kalkbalansen i kroppen. Den bästa källan till D-vitamin är solen eftersom kroppen själv tillverkar D-vitamin i samband med att solens ultravioletta strålar träffar huden. Dock finns det även D-vitamin i bland annat mejeriprodukter, äggulor, fisk och lever.

E-vitamin är en viktig antioxidant som bland annat hjälper kroppens förmåga att ta upp syre. Detta vitamin kan du få i dig via oljor liksom nötter. Sist men inte minst behöver vi också K-vitamin som är en nyckelingrediens för att blodet ska kunna koagulera. Källor till detta vitamin är exempelvis kål, broccoli och spenat. Med en balanserad och varierad kost ska du få i dig tillräckligt av dessa livsnödvändiga fettlösliga vitaminer.