Vitamin A – Retinol

Kroppen behöver flera olika typer av vitaminer varje dag för att kunna fungera optimalt. Ett av de som tillhör de allra viktigaste är A-vitamin som också kallas för retinol. Detta är ett fettlösligt vitamin som bland annat påverkar vår synförmåga och vårt immunsystem. På grund av att A-vitamin är fettlöslig utsöndras vitaminet långsamt i kroppen. Detta i sin tur innebär att kroppen kommer att kunna tillgodogöra sig A-vitamin bättre genom ett sunt intag av fett.

Vitamin A finns i

A-vitamin kan delas in i ren retinol som återfinns i källor så som lever, ål, fisk, ägg och kött. Med andra ord får du i dig retinol via animaliska livsmedel. I Sverige kan du även få i dig vitaminet via vissa mejeriprodukter så som mjölk och margarin som har berikats med A-vitamin. Det finns också A-vitamin i form av karoten som du får i dig genom att äta frukt och grönsaker. Några sådana källor är morötter, nypon, mango, tomat, sötpotatis, spenat, grönkål och rotfrukter. Karoten är dessutom en betydande antioxidant och denna omvandlas för att bli A-vitamin i kroppen. Det är i huvudsak röda och gula frukter och grönsaker som innehåller karoten.

Vitamin A är viktigt

A-vitamin är som sagt ett av de viktigaste vitaminerna som vi behöver få i oss dagligen. Det finns flera anledningar till detta eftersom vitaminet påverkar flera olika funktioner i kroppens maskineri. Till att börja med behöver vi A-vitamin för ögonens och synens skull. Vitaminet behövs även för att bibehålla normala slemhinnor. Immunförsvaret, huden och skelettet är också i behov av retinol.

A-vitamin spelar även en roll i celldelningsprocessen i kroppen och för tillväxten så som att kroppen exempelvis behöver tillverka testosteron. Likaså är vitaminet livsnödvändigt för att ett foster skall kunna utvecklas.

Retinol lagras liksom många andra vitaminer i levern. Detta lager fungerar som en reserv som kroppen kan hämta A-vitamin ifrån om det skulle börja råda brist i kroppen.

Brist på vitamin A

Eftersom A-vitaminet är ett så pass viktigt vitamin som kroppen kräver för att fungera innebär det också att brist på vitaminet leder till svåra konsekvenser. I och med att retinol påverkar synen och ögonen så att de ska fungera och må bra kommer brist på A-vitamin bland annat att påverka mörkerseendet med så kallad nattblindhet. Detta förbättras relativt snabbt vid intag av retinol igen.

Du kan också börja bli överkänslig mot ljus vid brist på A-vitamin liksom att du kan drabbas av ögonkatarr. Eftersom A-vitamin också har effekt på huden kan denna bli oren och inflammerad och du kan även drabbas av akne, sköra och skrovliga naglar och livlöst hår. Vitaminbristen kan också betyda att du inte längre är lika motståndskraftig mot inflammationer.

Skulle du lida allvarlig brist under en längre tid kommer hornhinnan att ta skada och det i sin tur kan leda till blindhet. Detta är någonting som är relativt vanligt i U-länder.

Överdosering

Att lida brist på A-vitamin inte är att rekommendera och likaså gäller överdosering av retinol. Många andra vitaminer går inte att överdosera men det gäller alltså inte A-vitamin. Det kan till och med vara giftigt. För att du inte ska riskera att få i dig en skadlig dos av A-vitamin bör du försöka följa det rekommenderade dagliga intaget av vitaminet.

Det finns vissa symptom som du kan vara uppmärksam på som skvallrar om att du överdoserar retinol. Det kan visa sig genom att du känner dig illamående och yr. Du kan drabbas av uppkastningar, dålig aptit, näsblod, håravfall, huvudvärk, ben och armar som känns ömma och ditt tandkött kan missfärgas rött.

Gravida kvinnor och spädbarn skall också vara noggranna med intaget av retinol då ett för stort intag kan innebära fosterskador. Dessutom kan ett alldeles för högt intag av A-vitamin verka skelettnedbrytande och äldre människor kan drabbas av benskörhet.

Rekommenderat dagligt intag

Eftersom det inte är bra att varken överdosera eller lida brist på A-vitamin finns det rekommenderade dagliga intag för hur stor dos av vitaminet du bör få i dig varje dag. Intaget varierar beroende på om du är man, kvinna eller barn.

Vuxna män brukar rekommenderas att intaga cirka 0.8 mg om dagen medan vuxna kvinnor bör få i sig runt 0.7 mg per dag. Gravida kvinnor bör däremot öka intaget till 0.8 mg om dagen och ammande kvinnor bör öka intaget till 1.1 mg om dagen. Beroende på barns ålder bör de få i sig mellan 0.4 och 0.7 mg A-vitamin varje dag för att kroppen skall fungera optimalt.