Vitaminer för gravida kvinnor

Att bli gravid och vänta barn är någonting fantastiskt. Under nio månader har kvinnans kropp förmågan att tillverka en helt ny liten människa. Men självklart innebär också en graviditet en viss eftertänksamhet när det gäller intaget av mat.
Under graviditeten är det minst sagt en hel del som händer i kroppen. Nu ska en människa tillverkas och det betyder också att det plötsligt blir betydligt mer väsentligt vad du stoppar i dig eftersom det påverkar fostret som befinner sig i magen. Förutom att du behöver lära dig med om vilka livsmedel och råvaror du bör äta mer av och alternativt undvika är det viktigt att du får i dig extra energi så att kroppen orkar med de processer som en graviditet faktiskt innebär.

Förutom maten i sig och kroppens eget krav på mer energi är det också nödvändigt att du får i dig näring via olika nödvändiga vitaminer och mineraler. Dock kan du allt som oftast räkna med att du får i dig dessa vitaminer och mineraler i och med att kroppen kräver att du äter mer för att täcka energibehovet. Trots detta finns det ett par näringsämnen som är särskilt viktiga att få i sig och som kan vara bra att vara lite extra noggrann med att kosten innefattar.

Folsyra

Vitamin B9 är det vitamin som också kallas för folsyra. Just detta vitamin är nödvändigt för att celldelningen i kroppen skall kunna fungera optimalt varpå du redan kan förbereda kroppen inför graviditeten genom att öka intaget av folsyra. Sedan är det också viktigt att du får i dig ordentligt med folsyra under själva graviditeten.

Det vitamin som redan finns i maten via naturen kallas för folat och det B-vitamin vi äter i form av tillskott kallas för folsyra. Enligt de rekommendationer som finns bör du få i dig runt 500 mikrogram folat genom din kosthållning – varje dag. Har du och din partner bestämt er för att försöka får barn kan du öka intaget inför graviditeten genom att äta folsyratillskott. Genom att addera 400 mikrogram folsyratillskott kommer riskerna för att fostret eventuellt drabbas av ryggmärgsbråck att minska. Detta kan du även fortsätta med då du blivit gravid och ända fram till vecka 12 in i graviditeten.

Det naturliga B-vitaminet folat får du i dig genom att äta grönsaker, frukter, bönor, linser, kikärter och fullkornsprodukter.

D-vitamin

Ett annat vitamin som är särskilt väsentligt under en graviditet är D-vitamin. Förutom dess viktiga effekt på skelettet deltar detta vitamin i flera andra olika processer och funktioner som pågår i kroppen. Till exempel är D-vitamin nödvändigt för att immunförsvaret skall fungera.

D-vitamin får du inte bara i dig via kosten. Faktum är att den bästa dagliga dosen med D-vitamin kommer via solen. Detta vitamin tillverkas nämligen i kroppen i samband med att solens ultravioletta strålar möter vår hud. Dock är det relativt mörkt och kallt i Sverige under mer eller mindre halva året varpå det blir extra viktigt att tänka på intaget av D-vitamin via kosten.

För att du ska få i dig D-vitamin genom kosten kan du se till att du äter fet fisk så som lax, sill och makrill. Även ägg och berikade mejeriprodukter och matfetter innehåller D-vitamin. Du kan se på varornas förpackningar om de innehåller extra D-vitamin.

Vitamin B12

Även vitamin B12 är ett viktigt vitamin att få i sig under graviditeten. Detta vitamin är bland annat nödvändigt för att nervsystemet skall kunna utvecklas normalt i barnets kropp. Vitamin B12 återfinns i de flesta animaliska livsmedel varpå du kan räkna med att få i dig tillräckligt med vitamin B12 om du bara varierar din kost så att den bland annat innehåller kött, fisk, ägg och olika mejeriprodukter. Veganer som då väljer bort de livsmedel och råvaror som kommer från djurriket behöver dock se till att få i sig tillskott med just vitamin B12. Är du vegan kan du också äta olika livsmedel där vitamin B12 har tillsatts så att du får i dig detta livsnödvändiga vitamin.