Vitamin B9 – Folsyra

I familjen med olika B-vitaminer finns det en variant som kallas för vitamin B9. Denna kan du också benämna eller höra talas om som folsyra, folat eller folinsyra. Precis som de andra vitaminerna som ingår i gruppen B-vitaminer är folsyra ett vattenlösligt vitamin. I och med att vitamin B9 är vattenlösligt kommer en viss del av vitaminet att förstöras i samband med tillagning och uppvärmning av vitaminet.

Även vitamin B9 är ett livsviktigt vitamin som vi behöver få i oss varje dag då den utgör en väsentlig del i flera olika funktioner i kroppen så att våra kroppar helt enkelt kan fungera som de ska.

Vitamin B9 finns i

Mer eller mindre alla livsmedel innehåller en rad olika nyttiga och nödvändiga vitaminer. Dock finns det som vanligt vissa livsmedel som är rikare källor på just vitamin B9 än andra. Lever är någonting som innehåller mycket folsyra, däribland innehåller kycklinglever extra mycket. Även leverpastej ingår här.

Om du tycker om bladgrönsaker och äter mycket av denna typ av råvara kommer du också att få i dig mycket folsyra. Några exempel på dessa bladgrönsaker är spenat, ruccola, frisésallad och mâchesallad. Även baljväxter så som bönor, sockerärter och linser innehåller en hel del folsyra liksom brysselkål, blomkål, majs, broccoli, rotfrukter och kikärter. Du kan också få i dig vitamin B9 genom att äta frukt så som kiwi, apelsin och honungsmelon eller om du äter bär så som exempelvis, hallon, jordgubbar och björnbär. Fullkornsprodukter så som bland annat bröd och råris innehåller också folsyra. Med andra ord kommer du att få i dig en hel del folsyra bara genom att du upprätthåller en varierad kost och äter mycket grönsaker.

Vitamin B9 är viktigt

Våra kroppar är fantastiska på många sätt och vis och när det gäller just folsyra har vi en kapacitet att lagra upp till hela 30 milligram. Ungefär hälften av dessa milligram med vitamin B9 återfinns i levern. Även vitamin B9 står bakom en rad olika viktiga processer i kroppen som inte kan fungera utan just detta vitamin. Det är nämligen folsyra som är en nödvändig ingrediens för att röda blodkroppar skall kunna produceras i kroppen liksom att proteiner skall bildas och för att celldelningen ska ske normalt. Folsyra behövs med andra ord för tillväxten. Vitamin B9 är också viktigt för huden och matsmältningen.

En grupp människor som verkligen bör vara nog med intaget av folsyra är gravida och ammande kvinnor. Folsyra är nämligen ett vitamin som hjälper till att stimulera produktionen av mjölk under graviditeten. Det är också viktigt att få i sig ordentligt med folsyra under det första året efter barnets födelse då barnet ammas. Men det är så klart inte bara blivande och ammande mammor som ska vara noga med intaget. Det är viktigt för alla eftersom det bland annat ökar fertiliteten hos män.

Brist på vitamin B9

Vid brist på vitamin B9 kommer det att märkas på grund av flera olika symptom. Det är viktigt att uppmärksamma detta och försöka öka intaget av folsyra. Eftersom folsyra hjälper till att bilda vita och röda blodkroppar kommer det att märkas av att produktionen av dessa försämras i samband med brist på vitamin B9. Du kan också drabbas av olika mag- och tarmbesvär så som till exempel IBS och diarré.

Andra allvarliga symptom på denna vitaminbrist är blodbrist (anemi) och dålig tillväxt. Det märks också av på att du får ett sämre näringsupptag, du känner dig slö och får försämrat minne, du kan drabbas av depression och eventuellt till och med få problem med celldelningen och drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar om det vill sig illa. I flera länder runt om i världen berikar man olika spannmålsprodukter med folsyra för att brist på detta vitamin ska kunna undvikas.

Överdosering

När det gäller överdosering av vitamin B9 finns det inga kända risker i dagsläget. Anledningen är för att detta är ett vattenlösligt vitamin. Detta innebär att om du skulle överdosera intaget av folsyra så kommer överskottet att utsöndras med urinen. På grund av detta finns det med andra ord ingen vetskap om hur en överdosering av folsyra kan påverka kroppen.

Rekommenderat dagligt intag

Folsyra är alltså ett väldigt viktigt vitamin för kroppen och för att du ska veta ungefär hur mycket du bör få i dig varje dag finns det riktlinjer i form av rekommenderat dagligt intag. För vuxna män och kvinnor finns det rekommendationer på ett intag runt 200 mikrogram per dag. Planerar du däremot att bli gravid eller rent av är gravid ska du försöka stoppa i dig hela 500 mikrogram folsyra om dagen istället. Skulle du som gravid inte äta tillräckligt mycket folsyra kan det leda till allvarliga biverkningar på fostret. Förutom gravida bör även äldre människor, alkoholberoende personer och glutenallergiker vara extra noga med intaget av folsyra varje dag för att inte lida av brist.