Det finns mängder med olika typer av vitaminer som kroppen är i behov av dagligen för att den skall kunna fungera optimalt och må bra. Bland annat finns det en hel grupp med olika B-vitaminer som är viktiga för flera olika funktioner i kroppen – däribland vitamin B3. Detta vitamin kallas också för niacin, nikotinsyra eller vitamin PP. Liksom de andra B-vitaminerna är även vitamin B3 en vattenlöslig sådan. Just niacin är en viktig del i cellernas metabolism, alltså ämnesomsättningen, samt spelar roll för matsmältningsapparaten, huden och nervernas funktion.
Vitamin B3 finns i
I dag finns det mängder med viktiga vitaminer i de flesta livsmedel som är nödvändiga att vi får i oss varje dag. När det gäller just vitamin B3 återfinns även denna i en rad olika livsmedel så som exempelvis olika fröer, berikade mjölprodukter, kyckling, kött, fisk (exempelvis lax och tonfisk), skaldjur, potatis, ris, grönsaker (bland annat sparris) och mejeriprodukter.
Faktum är att vi inte bara får i oss niacin via kosten. Kroppen producerar också niacin på egen hand genom lite hjälp av en aminosyra som kallas för tryptofan och vitamin B6. Dock är detta något som ligger bakom andra funktioner på prioriteringslistan för hur kroppen arbetar. I och med att kroppen kan producera niacin på egen hand till viss del så behöver du inte få i dig all nödvändig niacin genom kosten. För att 1 mg niacin ska kunna bildas behövs 60 mg tryptofan.
Vitamin B3 är viktigt
Självklart är vitamin B3 viktig att få i sig varje dag eftersom det är niacin som hjälper till för att kroppen ska kunna producera ny energi. Dessutom är niacin nödvändigt för att kroppen ska kunna producera enzymerna NAD och NADH. (Nikotinsyra och Nikotinamid-Adenin-Dinukelotid.) Dessa hjälper i sin tur till med förbränningen av fetter, kolhydrater och proteiner.
En annan funktion som vitamin B3 har är att den påverkar vårt kolesterolvärde i kroppen. Det finns nämligen både dåligt och bra kolesterol och just niacin påverkar på det viset att det onda kolesterolet minskar medan det goda kolesterolet höjs. Dessutom är vi i behov av vitamin B3 för att vår ämnesomsättning ska fungera som den ska på ett effektivt sätt.
Vitamin B3 påverkar också vår hud så att den håller sig frisk. Även tungan och matsmältningen behöver niacin och likaså är det nödvändigt för att röda blodkroppar ska kunna bildas tillsammans med en rad olika hormoner. Vanligtvis brukar vitamin B3 samverka med andra B-vitaminer men just denna förebygger olika sjukdomar och minskar dessutom risken att vi drabbas av hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar.
Brist på vitamin B3
Skulle du få brist på vitamin B3 kommer du att märka det i form av flera olika symptom trots att kroppen inte har särskilt stora depåer när det gäller niacin. Dock ska du få i dig väldigt lite av den här vitaminen under ett par månader för att det verkligen ska bli en brist. Skulle du börja lida av lindrig brist på vitamin B3 kommer du bland annat att få dålig aptit, må illa, känna dig lättretad, du får svårt att sova och koncentrera dig och du känner dig trött. Skulle du däremot lida av kronisk brist på niacin kan det leda till Pellagra – även känd under beteckningen ”4D-sjukdomen” på grund av att det leder till diarré, demens, dermatit (inflammerad hud) och död.
De som ska vara lite extra noga med att få i sig vitamin B3 är bland annat kvinnor som är gravida, en del barn, alkoholister och äldre människor som kanske inte tänker så mycket på att de får i sig ordentligt med vitaminer.
Överdosering
Det är som sagt viktigt att få i sig niacin varje dag men likaså är det viktigt att inte överdosera intaget av den här vitaminen. En del vitaminer kvittar det hur mycket du får i dig av. Det får helt enkelt inte någon effekt på kroppen. Men när det gäller vitamin B3 är det annorlunda. Niacin har nämligen en väldigt kärlutvidgande effekt då kroppen får i sig en för stor dos. Skulle detta ske blir konsekvensen en niacinrodnad och du kan känna en obehaglig och brännande känsla i huden.
Vid överdosering av niacin kan även blodsockernivån bli högre och det kan också leda till att fettförbränningen minskar. Detta i sin tur påverkar kroppens insulinkänslighet till det sämre och därmed ökar risken för att drabbas av diabetes typ 2. Följdsjukdomar är också övervikt och depression. Skulle det vara extrem överdosering av niacin kan det bidra till skador på ögonen, bukspottskörteln, gallblåsan och levern.
Rekommenderat dagligt intag
För att du ska kunna undvika eventuella risker för att lida brist av vitamin B3 eller att du ska råka överdosera den här vitaminen finns det som vanligt rekommenderade dagliga intag. Hur mycket du ska få i dig påverkas också av faktorer så som ålder och kön. Kvinnor behöver vanligtvis få i sig mellan 14 – 15 mg per dag medan kvinnor som är gravida bör få i sig runt 17 mg per dag och de kvinnor som ammar bör få i sig 20 mg om dagen. Män rekommenderas få i sig mellan 15 – 19 mg om dagen och barn mellan 5 – 13 mg dagligen beroende på ålder.